De Brugse Vechter

Vroeger… was hij beroemd en berucht, gevreesd in de ring.
Nu… is hij bijna vergeten en is het dankzij de inspanningen van een handvol sportfokkers dat hij nog bestaat. Voor deze liefhebbers is het een uitdaging om dit hoen in zijn eer te herstellen. De Brugse Vechter bestaat al enkele eeuwen. Hij was de trots van de arbeiders, die hun hanen tegen elkaar uitspeelden. Daarbij werden weddenschappen afgesloten.

De Brugse Vechter onderscheidt zich van andere vechthoenders door zijn aparte manier van vechten. Hij slaat meer naar de borst van zijn tegenstander, terwijl bijvoorbeeld de Luikse Vechter meer naar de kop slaat, om zo de tegenstander te imponeren… te verslaan.

De Brugse Vechter staat lager op de poten dan de Luikse Vechter en de Tiense Vechter. Zijn rug mag slechts weinig hellend zijn, liefst vlak en de romp is zwaar en breed. De rug van de Brugse is net zo lang als hij breed is. Bij de hen is de buik goed ontwikkeld en vol. De vleugels zijn goed tegen het lichaam aangesloten en relatief kort. De staart is niet sterk ontwikkeld met matig gebogen sikkels bij de haan. De halsbevedering bestaat uit fijne, puntige veren die goed tot op de schouders vallen. De rest van de bevedering voelt hard aan en heeft weinig dons. De dijbenen zijn sterk en goed ontwikkeld. De poten zijn leiblauw van kleur en hebben zware sterke knoken. De sporen zijn bij de haan erg goed ontwikkeld. Bij de hen zijn sporen gewenst. De hals is verhoudingsgewijs lang en krachtig en wordt trots gedragen. Boven de ogen bevinden zich duidelijke wenkbrauwbogen. De kop valt niet op door een grote kam of kinlellen, want die zijn klein en onbeduidend. Hier valt voor de sportfokker nog wat te verbeteren aangezien de kam van de haan tot voor enkel jaren gecoupeerd werd. Het gezicht daarentegen valt wel op door de kleur. Bij de haan is die donkerrood (de kleur van geplette bramen). Bij de hen is de kleur nog donkerder, tot zelfs zwart. De kop is lang en heeft een krachtige, gebogen snavel. De ogen van de Brugse Vechter zijn erg donker, liefst zwart. Daardoor krijgt zijn kop een roofvogelachtige aanblik.

De Brugse Vechter is zonder twijfel een hoen dat door zijn imposant voorkomen in het oog springt. Laat ons met alle fokkers die dit prachtig hoen in het hart dragen, samenwerken, om dit ras in stand te houden en het in ere te herstellen.

Danny, Dirk en Geert

ad